Guldbolaget – the story

Ett genuint hantverkskunnande och en brinnande passion för tillverkningen av det unika och personliga har varit drivkraften för två generationers guldsmeder. Här är historien som tog sin början i mitten av 60-talet!

Text Carina Lundin Foto Mattias Johansson

Det är nyårsfest skiftet 88–89. På en toalett, i den småländska byn sitter två grabbar i 20-årsåldern och smider planer för framtiden. Fem månader senare, i maj 1989, startar Guldbolaget i Bergkvara AB i en källare till en före detta möbelaffär.

Året är 1965 och Bengt Hellerstedt och Per-Olof Rejneborg möts på en fest. Bengt är guldsmedsmästare och har precis sålt sin guldbutik i Finspång och Per-Olof har precis avslutat sin tjänst som fältflygare.

Båda står mitt i ett vägskäl i livet. Det är gröna-vågen-tid och de bestämmer sig för att flytta ut på landsbygden med sina familjer och att där tillsammans starta ett företag.

Bengts guldsmedskunnande gör valet enkelt och de bestämmer sig för att starta ett företag i guldsmedsbranschen. De ser en annons om att Torsås kommun, i sydöstra Småland, säljer en gammal skola med lärarbostäder mitt ute på landet.

1967 går flyttlasset till den lilla byn Torestorp, som i stort sett bara består av lantbrukare, utöver dem själva. Den gamla skolan förvandlas snabbt till guldsmedsverkstad och lärarbostäderna blir boende för de båda familjerna.

Efter en något försiktig start så sprider sig ryktet om de två guldsmederna i södra Småland och de har plötsligt fullt upp med att hinna tillverka ringar i den takt beställningarna kommer in.

I början av 70-talet anställs en person i företaget Bergkvara Guld, som nu är på stark uppgång. Man ser sig om efter nya kunder med intresse för vigselringar och det är också runt de här åren som diamanthanteringen tar fart. Företaget går på högvarv under hela decenniet.

I början av 80-talet inträffar flera olika händelser som kommer att påverka företaget i en negativ riktning. Under de här tuffa, tidiga åren på 80-talet, så har ytterligare en person inom familjen gjort entré i företaget. Per-Olofs son Patrik Rejneborg, som under hela sin uppväxt lever med guldsmedshantverket nära inpå livet, börjar jobba heltid i företaget direkt efter grundskolan. Han lärs upp i guldsmedskunnandet av Bengt Hellerstedt och han blir en allt-i -allo i företaget. När Patrik har tagit körkort, är det han som får ge sig iväg i bilen med ringarna, som ska levereras ut till butikerna.

1988 avlider Bengt Hellerstedt och Bergkvara Guld upphör med hans bortgång. Under den perioden är Patrik iväg på annan ort för studier.

”Varje ring är unik och tillverkas först när en specifik beställning är gjord.”

Tillbaka till den där toaletten, nyårsnatten 88–89: En av grabbarna som sitter där och smider planer är Patrik Rejneborg. Tillsammans med sin kompis Lars Helgesson, som också varit inne och nosat lite i guldbranschen, bestämmer han sig där och då för att starta upp ett guldbolag med ringtillverkning! Det blir startskottet för Guldbolaget i Bergkvara. Och det blev en riktig rivstart. Samma år kommer lagändringen gällande änkepensionen och Sverige slår bröllopsrekord detta år. För Guldbolaget innebär det en flygande start med tillverkningen av vigselringar.

Nutid:

Mycket har hänt sedan den där nyårsnatten. Idag driver Patrik och hans fru Charlotta Guldbolaget som ett familjeföretag. Under åren som gått har familjen utökats med tre barn som idag alla är på väg att själva bli vuxna.

Källarytan i den före detta möbelaffären, har utökats till att omfatta hela den gamla affärens tre våningar. Modern teknik och design kombineras med det genuina hantverkskunnandet. Ett 20-tal personer jobbar i företaget med att tillverka ringar till hundratals återförsäljare i Sverige och Norge.

För Charlotta och Patrik är det passionen för tillverkningen och spänningen i själva företagandet som driver dem till att alltid vilja bli bättre. Varje ring som tillverkas på Guldbolaget är unik och tillverkas först när en specifik beställning är gjord.

Guldbolaget i Bergkvara, är i högsta grad ett familjeföretag, faktiskt Sveriges största familjeägda guldbolag. För familjen Rejneborg är gränsen mellan det privata och företagandet hårfin. Livet, familjen och företagandet har under åren vävts ihop till en livsstil.

Guldbolaget - the story

Familjen Rejneborg, fr.v: Hugo, Charlotta, Patrik, Beata och Filippa.